Inspekcja biologa terenowego - co powinno się mieć świadomość tego? Trzeba podkreślić, że bezpieczeństwo sanitarne pracowników, jak również zabezpieczenie systemu żywnościowego odgrywa istotną rolę dla funkcjonowania każdej firmy np z branży spożywczej. Takie audyty oraz kontrole stanowią nieodzowny szczegół zabezpieczenia zakładu przed zagrożeniem biologicznym, które wynika z obecności szkodników. Nie zapominajmy również o tym, że klienci coraz większy nacisk kładą na to, w jakich ustaleniach powstają artykuły spożywcze oraz żywność. Dlatego też field biologist zajmuje się wykonywaniem sprawdzeniu a także audytów w zakresie zabezpieczenia zakładu przed obecnością szkodników, które niekorzystnie wpływają na wszelkie procedury powiązane z wytwarzaniem czy także przetwarzaniem żywności. Pamiętajmy o tym, że takie audyty są podstawą do uzyskania niezbędnej certyfikacji, która w konsekwencji prowadzi także do wzrostu konkurencyjności firmy. A przy tym, trzeba wspomnieć o tym, że takie audyty bezpieczeństwa dotyczące żywności a także procedur jej wytwarzania realizowane są zazwyczaj raz w roku.
Więcej: field biologist.