Przejdź do głównej zawartości

Przepisy bhp w projekcie sklepu

Projektowanie sklepów wbrew pozorom wcale nie jest proste. W wielkiej mierze nie różni się znacznie od projektowania domów. W sklepie natomiast powinno się brać pod uwagę to, że będzie się w nim znajdować wiele różnorakich ludzi, którym powinno się zapewnić bezpieczeństwo.

Czasami w sklepach spożywczych jest bardzo wielu klientów. To powoduje, że projektowanie sklepów spożywczych polega na tym, aby zagwarantować odpowiednią odległość pośród regałami i dać klientom sporo przestrzeni na poruszanie się wózkami. Z kolei projekt sklepu z bielizną powinno uwzględniać również miejsce na przymierzalnie dla klientów wraz z lustrami. Tam również trzeba zaprojektować specjalne oświetlenie. Zwykle zlokalizowany jest w niewielkich pomieszczeniach, więc trzeba dobrze zagospodarować właściwie każdy metr dostępn y dla klientów. Oprócz tego każdy, nawet najprostszy projekt sklepu odzieżowego powinno uwzględniać również zaplecze socjalne dla pracowników. Muszą oni posiadać miejsce, w którym będą mogli się przebrać, czy zjeść śniadanie podczas przerwy. Oprócz tego w sklepie odzieżowym musi być również miejsce na przebieralnie i zaplecze na towar, który nie jest w tym samym momencie wykładany na sklepowe półki. Każdy projekt piekarni uwzględnia także miejsce na piec, w którym powstają wypieki. Wręcz o ile piekarnia prowadzi tylko sprzedaż pieczywa, na prawdę bardzo często część asortymentu wypiekana jest na miejscu z mrożonego ciasta. Klienci kochają zapach świeżego pieczonego chleba oraz bułek, dlatego w piekarniach piecze się na miejscu łatwe bułki lub ciasteczka.
Zobacz: projekt sklepu odzieżowego.